Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2011 18:05 - Социални мрежи няма- има мрежи за споделяне. СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ИДВАТ!
Автор: ekspertenkolektivz Категория: Технологии   
Прочетен: 1533 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 25.10.2011 19:32


Бъдещето на социалните мрежи: Social Web Stage

Познатите ни социални мрежи само имитират социалност, имитират, че са дневник. Всъщност те са канали за споделяне и свързване. Това ни дава право да мислим, че бъдещето е в Социалните Уеб Сцени, които ще изкарат напред истинските социални аспекти на мрежите и ще положат основите на нова идея за участието ни в интернет.

Не е нормално в процеса на комуникация съдържанието да е толкова пренебрегнат елемент. Социалните Уеб Сцени, които ще сменят социалните мрежи, ще акцентират точно върху съдържанието и това как то се представя, защото това е портфолио на самия автор. Средствата за споделяне на наличното съдържание няма да се изпуснат, но ще са допълнителен фактор. Отношението към човека в традиционните социални мрежи е обидно, несоциално и пренебрегващо вътрешните нужди на личността. Човекът при тях е важен само като пореден потребител от нарастваща маса и като реципиент на рекламни предложения. Акцентът в бъдещите мрежи ще бъдат точно коренните необходимости, като желанието за себеразвитие, самоконтрол, излагане пред общността на собствените продукти и персона.

Обидно за човека е презентацията му главно с паспортни параметри, снимка, кратко досие, без интерес към личностното му развитие и характерност. Сякаш казваме, че на хората им липсва отличителност. А когато започнем да създаваме платформи, които утвърждават негласно само тази представа, то това също започва да променя хората, превръщайки ги точно в такива обезличени сенки. Човекът в Социалните Уеб Сцени ще се представя чрез своя, подобна на многостайно жилище платформа-сцена. Ще бъде представен в неговата многоизмерност и специалност.

Не е нормално днешните мрежи да те ограничават в ръководенето на своя имидж, сковавайки те в една тясна, скучна платформена структура. Тъй като ние искаме да се отличим, бъдещите мрежи ще ни направят видими, презентабилни, но най-важното- в тях ще можем да надграждаме над създадения си образ, да допълваме аспектите на личността си до един пълен образ, създавайки всеобхватно разбиране за цялостна личност. Това ще е добре за нашия образ пред света, ще бъде добре и за собственото ни Аз, което ще има точна идея за това, докъде сме стигнали и какво още лежи пред нас като цел. Това е да имаш яснота за себе си, целите си, смисъла на живота си. Имат ли желание да ни дадат това традиционните мрежи? За тях е по-добре ние да сме безлични, повърхностни и по възможност многобройни и охотно пазаруващи. За тях е добре ако не сме толкова съзнателни, неуправляеми, свободни да развиваме изборите си, защото утре можем да изберем и друга мрежа вместо тяхната, да изберем да кликаме по рекламите на други платформи.

Саморедактирането, което ни предлагат бъдещите мрежи, е от нов тип, защото ще превръщаме цялата си история и личност в творчество. Ние имаме необходимостта да оставяме след себе си нещо трайно, някаква цялостна, завършена следа. Уеб Сцените ще ни отърват от ужасяващото, бързотечно изтичане на постове. Те ще ни отърват обаче и от имитацията на поддържане на контакти. Това е само повърхностно подражание на общуване, което да ни държи във връзка, но да не ни задържа в единични, по-дълбоки отношения, тъй като това ни отклонява от важното ни измерение на купувачи на рекламни послания. Същото се отнася и до това, защо традиционните мрежи не искат да се задълбочаваме в правене на свои произведения, не искат да имаме повече възможности за стилизиране на своят профил. Защото така ще изпаднем в транса на вглъбяването, откъсването от всекидневието, ще се отклоним от  рекламните предложения.

Основната цел на социалните мрежи, да обхванат всичките ни контактни отношения по-пълно, има не блага, социална цел, а намерение да ни удържат вечно включени, вечно повърхностно свързани и податливи на рекламна интервенция. Social Web Stage обаче създава условия да се върнем като ръководители на своят живот, като стопани на своето общуване. Тази нова форма ще даде сцена за всичките ни съкровени стремежи за изява, които ни правят по-различни, специални, вдъхновени, независими и мислещи. Защото това трябва да е новият стил на живот, когато участникът има възможност  да направи утре и още по-напредничав избор дори той да е изоставянето на настоящата мрежа. Така трябва да бъде, защото по своята изначална цел интернет е за да се подпомага развитието на човека и така мрежата може да бъде истински социална.

източник:
платформата за правене на лично онлайн списание



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ekspertenkolektivz
Категория: Други
Прочетен: 72508
Постинги: 16
Коментари: 57
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930